Aktuellt

Har du egen vattenbrunn? När testade du ditt dricksvatten senast?

Livsmedelsverket påminner om vikten att prova sitt dricksvatten om det var länge sedan du gjorde det. Rekommendationen är var tredje år, gärna varje år om små barn dricker av vattnet.

Med resförbud och restriktioner är det många som tillbringar mer tid hemma eller i sommarstugan. Ovanligt många är köpt sig ett litet fritidshus just i år.

Har huset en egen vattenbrunn, alltså inte indraget kommunalt vatten, då är det du som fastighetsägare som har ansvar för vattnet. Både att du har tillräcklig tillgång och att det håller tillräcklig kvalitet för att få användas som dricksvatten.

Ungefär två miljoner människor får sitt dricksvatten från egen brunn i Sverige. Cirka häften av dem har det i sin permanenta bostad och hälften i ett fritidshus. 

Vattenprov kan du ganska enkelt beställa i de olika laboratoriernas webbshopar. Det brukar finnas tydliga instruktioner med i paketet. 

Har du barn under ett år kan vi på Miljösamverkan hjälpa dig med ett enkelt vattenprov för att testa parametrarna pH, nitrat och fluorid. Dessa parametrar kan indikera föroreningar av vattnet. Ett sådant prov är kostnadsfritt och kan beställas via vår kundjänst. Läs mer om provtagning av dricksvatten för små barn.

Läs mer om Livsmedelsverkets rekommendationer.