En svart hund leker med en pinne i vattnet.

Var får hundar och hästar bada?

Du får bada din hund i alla sjöar och vattendrag men inte på offentliga badplatser eller vid sjöar som är skyltade som fågelskyddsområde.

Det är i de lokala ordningsreglerna som reglerar om hundar får vara på offentliga badplaster. Så här står det i kommunernas ordningsföreskrifter om hundar och badplatser:

Falköpings  kommun   Hundar får inte vistas på offentlig badplats. Hela området runt Skogssjön ska betraktas som offentlig badplats.
Hjo kommun Hundar får inte vistas på offentlig badplats under tiden 30 april till 1 september.
Karlsborgs kommun Hundar ska hållas kopplade på offentlig plats.
Skövde kommun Hundar får inte vistas på offentlig badplats.
Tibro kommun Hundar får inte vistas på de kommunala badplatserna.

 

Vilka badplatser som räknas som offentliga badplatser ser du på vår webbsida om badvatten, länken till höger.

Hundbad på badplatser som inte är offentliga

Står det ordningsföreskrifterna att hundar inte får vistas på offentlig badplats, så är det, det som gäller. Det går däremot inte att hävda att hundar på en annan typ av badplats är en olägenhet enligt någon lagstiftning. 

Det är viktigt att du som hundägare visar hänsyn och tänker på att det finns personer som är hundrädda eller allergiska mot hundar. Även i vattnet måste hunden hållas under uppsikt.

Var är det lämpligt att jag badar med min häst?

Hästar rör ofta om i och grumlar upp vattnet. Och de bajsar gärna i vattnet. Det innebär att det finns en större risk för att det blir en olägenhet. Det är inte lämpligt att du badar din häst på samma plats där det normalt badar människor. Som ryttare behöver du visa stor hänsyn när du rider i skog och mark på grund av risken för skada på marken.

Är det lämpligt att kossor tar sig ner i vattnet där människor badar?

Även kossor gillar att trampa runt i vattnet och de bajsar gärna i vattnet. En del kossor bär på bakterier som kan orsaka sjukdomen EHEC. Därför är det inte lämpligt att låta kossor komma ner i vatten där människor badar.