Tillsyn av äldre vedpannor

Vi arbetar just nu med att ta reda på vilka vedpannor som inte uppfyller kraven när det gäller utsläpp till luft. Målet är att förbättra luftkvalitén genom att se till att de vedpannor som används i tätbebyggda områden uppfyller kraven.

Vi har skickat brev till ett antal fastighetsägare som enligt våra uppgifter har äldre vedpannor installerade. Vi behöver mer information om dessa pannor för att bedöma om de är godtagbara för fortsatt användning.

Du som eldar i vedpanna har enligt miljöbalken ansvar att begränsa dina utsläpp av luftföroreningar så långt det är rimligt. Enligt vår bedömning innebär det att din vedpanna behöver ha ackumulatortank av tillräcklig storlek, keramisk isolering och använda blålågeteknik.

Det är endast äldre vedpannor vi tittar på, det är alltså inte några vedspisar, kaminer eller gamla kakelugnar med i vårt urval.

Det är ungefär 200 fastighetsägare i nedanstående orter som har fått brevet. Syftet är att förbättra luftkvalitén lokalt här i Skaraborg.

Falköpings kommun: Gudhem,Kättilstorp , Odensberg, Torbjörntorp, Vartofta, Åsarp , Karleby, Åsle, Valtorp, Dala, Broddetorp, Borgunda
Karlsborgs kommun: Forsvik, Undenäs
Tibro kommun: Ransberg
Hjo kommun: Fågelås
Skövde kommun: Igelstorp, Lerdala, Tidan, Timmersdala, Väring, Vårsås, Sjogerstad-Rådene, Varola, Värsås, Sventorp, Berg, Horn, Böja, Flistad

 

Använd dig av det medsända svarsbrevet.
Enklast är att du fyller i formuläret och sedan fotograferar eller scannar det och därefter använder vår e-tjänst för att komplettera pågående ärende. När du loggat in i e-tjänsten laddar du upp dina foton eller filer. Du kan även lämna övrig information som ett meddelande till din handläggare i e-tjänsten.

Vill du hellre skicka papperspost så skickar du sen ifyllda blanketten till vår postadress.

För mer information om de krav som ställs på vedpannor läs i foldern eller på de länkade webbplatserna.