Bilden visar ett bananskal.

Minska matsvinnet - praktiska tips

Det bästa för plånboken och miljön är att det aldrig uppstår något matsvinn.

Här får du några tips om vad du kan göra för att minska ditt hushålls matsvinn.

  • Planera dina inköp. Köp inte hem mer än vad du gör av med. Gör en enkel inventering innan du handlar.
  • Förvara maten i rätt temperatur! Bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C, i sval +6-12 °C och i frys -18 °C eller kallare.
  • Lägg inte upp för stora portioner! Ät upp först och ta om när tallriken är tom, då undviker du att mat går till spillo.
  •  Ät upp maten i tid! Håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datumet! Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Det här gäller inte för känsliga varor, till exempel varor märkta med sista förbrukningsdag eller vakuumförpackad fisk.
  • Gör matlåda av resterna! Eller gör en plockmåltid, använd resterna i en ny rätt eller frys in.
  • Frys in mat som du vill spara länge! Bra frystemperatur är -18 °C.

 

På Livsmedelsverkets webbplats får du ännu fler tips.