Information till media om stora biltvättarhelgen

Nästa helg, den 21-22 april är det den STORA BILTVÄTTARHELGEN.

Stora biltvättarhelgen är ett initiativ av Svenskt vatten för att informera om den påverkan som "fultvätt" har på miljön och inspirera till att tvätta bilen miljörätt.

Det finns över 4 700 000 personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi bilen över 30 miljoner gånger per år. När man tvättar bilen bedriver man en nedsmutsande verksamhet som man måste ta ansvar för. Oavsett vilken tvättmetod man använder rinner smuts, tjära och tungmetaller av bilen med tvättvattnet. Om man inte tvättar i en biltvätt så riskerar föroreningarna att hamna i närmsta vattendrag.

Bilen tvättas bäst i en modern biltvätt och allra helst i en miljömärkt sådan. Dagens utbud är stort och det finns både automatiska tvättstationer och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten. Om man tvättar bilen regelbundet och inte allt för sällan sätter sig inte smutsen fast och man kan använda mindre och mildare rengöringsmedel. Det finns numera en stor variation av bilvårdsprodukter som är miljömärkta och som tvättar lika rent som vanliga produkter. Men även miljömärkta rengöringsmedel ska användas i tvätthallen – de är inte är så miljöanpassade att de kan släppas rakt ut i vattendragen.

Om man inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på gräs. Då fastnar föroreningen i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ner i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet och markmiljön kan ofta binda eller bryta ner de föroreningar som spolas av från bilen.

Flera av fordonstvättarna i vårt område uppmärksammar Stora biltvättarhelgen på olika sätt. Vad som erbjuds varierar, någon har specialpriser, någon har extra öppet och någon har hittat på olika typer av arrangemang på sin anläggning.

Hitta lätt till närmsta biltvätt
Inför årets biltvättarhelg har Miljösamverkan tagit fram en ny karttjänst till webben där man enkelt kan se var den närmaste miljögodkända biltvätten är lokaliserad. Kartan kommer att publiceras under nästa vecka – prova den och ta reda på vad som händer på ”din” tvättanläggning!

 

För du fultvättar väl inte??

 

Mer information:

https://www.miljoskaraborg.se/Miljoskydd--energi/biltvatt2/

http://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/kampanjer/stora-biltvattarhelgen/

 

Hör gärna av er om ni behöver bilder, illustrationer eller vill komma i kontakt med någon av våra miljöinspektörer för ytterligare information.