Återanvändbara matlådor och muggar

Från och med den 1 januari 2024 ska du som företagare som serverar mat och dryck i engångsmatlådor eller engångsmuggar erbjuda kunderna möjlighet att få maten och drycken i återanvändbara matlådor och muggar. Dessa produkter ska ingå i ett rotationssystem för att kunna användas flera gånger, och du ska informera dina kunder om alternativen.

Kunden ska kunna välja

Kunder som köper snabbmat och dryck ska kunna välja om de vill få maten serverad i en återanvändbar matlåda och mugg, eller i en engångsförpackning. Du som säljer snabbmat och dryck ska kunna erbjuda återanvändbara matlådor och muggar (inklusive lock), som går att använda flera gånger.

De nya reglerna gäller för alla verksamheter som serverar take away eller snabbmat i engångsförpackningar av plast eller med ett tunt plastskikt på insidan. Detta inkluderar restauranger, hotell, caféer, kiosker, livsmedelsbutiker, food trucks och festivaler.

Förordningen finns på Riksdagens webbplats:  Förordning (2021:996) om engångsprodukter

Rotationssystem

De återanvändbara matlådorna och muggarna måste ingå i ett rotationssystem, vilket innebär att de kan diskas och användas om och om igen. Du måste säkerställa att systemet för återanvändning fungerar smidigt och att hygienstandarderna upprätthålls.

Välj bra material

Det är viktigt att du väljer återanvändbara matlådor och muggar som har minimal miljöpåverkan och som inte skadar människors hälsa. De ska vara hållbara nog att användas och diskas många gånger utan att gå sönder eller förlora funktion.

Informera dina kunder

På försäljningsstället ska du ge kunderna lättillgänglig och synlig information om

  • vilken miljöpåverkan som användningen av engångsmatlådor och engångsmuggar ger.
  • vilka alternativ som finns till engångsförpackningar.
  • vilka fördelarna är med att använda färre engångsartiklar.

 

Det är också bra att informera om den långsiktiga miljönyttan med att använda återanvändbara alternativ, både när det gäller att minska plastavfall och att främja cirkulär ekonomi. Att informera om kraven och möjligheterna att delta aktivt i miljöskyddet ger kunderna incitament att välja de hållbara alternativen.

Undantag från kraven

Förpackningar av papper eller kartong

Om du använder matlådor eller muggar som är tillverkade av enbart papper eller kartong, så omfattas du inte av förordningens krav. Dock innehåller många pappersförpackningar ett plastskikt, vilket gör att de kan omfattas av reglerna.

Mjuka omslag

Flexibla omslag (t.ex. papper runt hamburgare eller plastfilm runt smörgåsar) omfattas inte av kravet.

Färre än 150 enheter per öppendag

Om du serverar färre än 150 engångsmatlådor och engångsmuggar per öppendag, i genomsnitt, så gäller inte dessa regler. Från och med 2026 kommer den gränsen att sänkas till 75 engångsmatlådor och engångsmuggar per öppendag.

Om du säljer färre än 150 enheter per öppendag behöver du ha rutiner för att säkerställa att du inte överskrider denna gräns.

Minska nedskräpning och miljöpåverkan

Syftet med dessa nya regler är att minska nedskräpning och främja en cirkulär ekonomi. Engångsförpackningar är ett stort miljöproblem eftersom de ofta innehåller plast, hamnar i naturen och är svåra att återvinna. Målet i Sverige är att halvera användningen av engångsprodukter senast 2026.

För att minska nedskräpning rekommenderas företag att skapa tydliga rutiner för att säkerställa att de återanvändbara produkterna verkligen återanvänds, snarare än att de hamnar i soporna. Företagen kan också engagera kunder genom att erbjuda incitament för att återlämna matlådor och muggar, exempelvis genom att ge rabatt eller bonuspoäng.

För att uppnå minskad användning av plast och engångsprodukter har vissa produkter förbjudits i Sverige:

  • engångsmuggar med mer än 15% plast är förbjudna sedan årsskiftet 2024. Detta innebär att muggar som innehåller mer än 15% plastmaterial inte längre får användas för servering av dryck.
  • engångsmatlådor och -muggar av EPS (expanderad polystyren, även kallad frigolit) är också förbjudna. Dessa material är skadliga för miljön, särskilt när de hamnar i naturen, eftersom de inte bryts ner på ett hållbart sätt och försvårar återvinning.

 

Miljösanktionsavgift

Den som inte uppfyller kraven kan behöva betala en miljösanktionsavgift.

Mer information om de nya kraven

På Naturvårdsverketswebbplats kan du läsa mer om reglerna samt få svar på vanliga frågor.

Vägledning från Naturvårdsverket: Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor (naturvardsverket.se)

Information om engångsplast och vilka produkter som är förbjudna:  Engångsplast och andra engångsprodukter (naturvardsverket.se)

Stöd till din kommunikation med kunderna

Organisationen Håll Sverige rent har information om de nya reglerna på sin webbplats. De har även tagit fram material för kundinformation, som du som företagare kan använda gratis. Från engångs till flergångs

Håll Sverige Rents informationsblad till dig som företagare: Snart måste du erbjuda återanvändbara matlådor och muggar i din servering