Vad innebär de nya reglerna?
De nya reglerna innebär att gäster på restauranger och i annan storhushållsverksamhet, på begäran, kan få information om ursprungslandet för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som en ingrediens i den mat som lagas i verksamheten.
Samtidigt som det ska vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung ska föreskrifterna vara enkla att följa för livsmedelsföretagaren. Uppgiften behöver därför bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver inte lämnas i beställningsappar eller på livsmedelsföretagares webbplats.
Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som livsmedelsföretagare redan idag får från sina leverantörer enligt krav från EU. Det innebär att uppgift om ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.
Informationen om köttets ursprung kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå på menyer eller med en skylt om att gästen kan efterfråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.
Ett regeringsuppdrag
I april 2024 gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för kött av nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll. Nu har Livsmedelsverket beslutat sådana föreskrifter.