Dags för julbord?
Julen närmar sig och då är det trevligt att bjuda många gäster och duka upp en härlig julbuffé. Tänk på att fisk, skaldjur, skalade ägg och majonnäsröror är värmekänsliga och behöver hållas kylda för att inte tappa fräschör. Många maträtter kan vara känsliga och bör inte stå framme länge.
Här är några tips hur du får maten att hålla sig fräsch
- Laga inte mat till andra när du är eller precis varit sjuk.
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Men även direkt efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
- Använd alltid rena redskap. Håll arbetsbänken ren. Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kött och kyckling.
- Laga gärna i förväg och frys in.
- Lägg inte upp all mat på en gång. Fyll hellre på med fräsch mat efterhand.
- Använd kylklampar under uppläggningsfaten så håller sig maten kall.
- Ta snabbt hand om och kyl ned eventuella matrester.
God jul önskar vi på Miljösamverkan!