Mördarsniglar

Du som fastighetsägare måste själv åtgärda problem med mördarsniglar. Här tipsar vi om hur du undviker och bekämpar en snigelinvasion.

De spanska skogssniglarna, eller ”mördarsniglarna” som de brukar kallas, äter upp växter och grödor. För den som odlar, eller tillverkar ensilage, kan stora värden bli förstörda. Eftersom mördarsnigeln inte tillhör vår fauna har den inga naturliga fiender och är därför svår att bli av med.

Trots det är mördarsnigeln inte klassad som skadedjur. I miljöbalkens mening är den inte en olägenhet. Därför får fastighetsägaren själv ta ansvar för åtgärder.   

Tips för att undvika mördarsniglar

  • Snigeljakt på våren. Ju tidigare på säsongen desto bättre. Vänd på presenningar, löv och slyhögar. Finkamma trädgårdens mörka och fuktiga skrymslen. Klipp itu alla ägg och sniglar du hittar.

  • Karantän för nya plantor. Snigelägg och små mördarsniglar följer ofta med i planteringsjorden när du köper nya växter. Placera dessa i karantän. En metod är att ha tätslutande plastpåsar runt krukorna. Ett annat alternativ är att placera krukorna avskilt på säker plats, exempelvis i en plastfodrad pallkrage. Det viktiga är att plantorna är under uppsikt och att du plockar sniglarna om de kryper fram. Det tar omkring fyra veckor innan äggen kläcks.

  • Val av växter. Tänk strategiskt när du väljer plantor. Det finns blommor och grödor som mördarsniglar undviker, till exempel doftpelargonier, rosor, pioner, tulpaner, trift och perenner. De är inte heller förtjusta i lök, purjolök och tomater.

  • Snigelsäkra komposten. Mördarsniglarna trivs i mörk och fuktig miljö. Kompostera därför alltid i sluten behållare. Du kan också lägga ut en barriär av kalk runt komposten. Kalk torkar ut snigeln och hindrar dess framfart.

Tips om bekämpning

Det finns många trix och metoder som är smärtsamma för snigeln. Såpa och salt ska inte användas. Istället kan man använda:

  • Sax. Att samla in sniglar och klippa itu dem är effektivt och skonsamt. Du kan också lägga dem i ett kärl och hälla kokande vatten över. Insamlandet är arbetskrävande men effektivt om det görs regelbundet varje dag under flera veckor. Sniglarna är nattaktiva så samla in sniglar sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Samordna insatserna med dina grannar. Sniglarna finns ofta även i närliggande trädgårdar.

  • Fällor. Gillra fällor i form av gömslen. Lägg ut föremål på marken till exempel brädbitar, masonitskivor eller plastsäckar. Sniglarna kommer att gömma sig under dem på dagarna. Vittja fällorna varje dag och döda sniglarna. Lägg ut beten som lockar till sig sniglarna till exempel blötlagd katt- eller hundpellets, rutten frukt eller matavfall. Ölfällor (låga skålar eller fat med öl) kan vara ett alternativ.

  • Bekämpningsmedel. Allra bäst är att undvika bekämpningsmedel. Snigelgifter kan skada andra djur, till exempel daggmaskar och husdjur. Om du ändå använder bekämpningsmedel, använd ett miljövänligt medel till exempel ett som innehåller järnfosfat. Det gör att sniglarna känner sig mätta och svälter ihjäl. Det är dock fler djur som gärna äter av detta och kornen löses upp av regn så du bör använda det i en typ av snigelmatlåda. För att hindra större fåglar från att komma åt det behöver du lägga en sten på matlådan.

  • Kalkning och staket. Strängar av kalk, släckt eller bränd, kan läggas runt plantor som du speciellt vill skydda. Det finns även små elstaket att köpa. Ett annat alternativ är en upphöjd odlingsbädd med brädor runt om och med en plåt som hänger över kanten (modell fönsterbleck). Den hindrar sniglarna att ta sig över.

Var rädd om pantersnigel/leopardsnigel

Pantersnigel, även kallad leopardsnigel, har fått sitt namn av att kroppen har fläckar och diffusa band i svårt, grått och vitt. Normalt orsakar den inte några större skador på växter och ska därför inte blandas ihop med mördarsnigel.

Tvärtom pekar forskning på att pantersnigeln äter mördarsniglar och alltså kan vara till viss hjälp i bekämpningen.

Vad gör jag med döda sniglar? 

Det bästa är om du kan gräva ner de döda sniglarna. Du kan också lägga dem i en påse i soptunnan (helst ska du frysförvara dem fram till tömmningsdags). Alternativa metoder är att kompostera sniglarna eller låta dem ligga kvar på gräsmattan. Döda sniglar fungerar som lockbete för andra mördarsniglar.