Kosmetika och hygienprodukter

Kosmetika och hygienprodukter innehåller många gånger kemikalier som kan vara skadliga för kroppen och miljön. Tänk efter och var kritisk när du handlar.

Tips när du köper skönhetsprodukter

  • Fundera över om du eller ditt barn verkligen behöver produkten.
  • Kontrollera att produkten har en innehållsförteckning på svenska.
  • Kontrollera att tillverkaren har en adress inom EU/EES.
  • Kontrollera att produkten inte innehåller ämnen som är miljöfarliga eller ämnen som du kan vara överkänslig mot, till exempel parfym, färgämnen eller konserveringsmedel.
  • Välj gärna miljö- och/eller allergimärkta produkter, till exempel Svanen (det officiella nordiska miljömärket), Bra miljöval (Naturskyddsföreningens märkning) eller Svalan (Astma- och allergiförbundet).

 

På förpackningen ska alla ämnen i produkten vara listade. Det som står först på listan finns det mest av i produkten. Om det på grund av förpackningens storlek eller form inte är möjligt att få plats med innehållsförteckning ska den finnas på en bifogad folder eller etikett. Du ska också alltid kunna få information direkt i butiken. Fråga personalen!

Kemikalier kan tas upp i blodet

Ju fler hygieniska och kosmetiska produkter vi använder på kroppen, desto fler kemikalier utsätts vi för. Huden är kroppens största organ och ett viktigt skydd. Trots det kan kemikalier ta sig igenom huden och sedan tas upp i blodet eller cellerna, särskilt om huden är torr och spröd.

Barn påverkas lättare av kemikalier än vuxna, eftersom barns hud är tunnare och kroppen mindre.

Förorenar sjöar och vattendrag

De flesta produkter som vi använder hamnar förr eller senare i avloppet när vi duschar och tvättar våra kläder.

Reningsverken är inte konstruerade för att ta hand om alla typer av dessa kemikalier. De ämnen som inte bryts ner i reningsverken hamnar i sjöar och vattendrag där de kan skada miljön och djurlivet.

Vi kontrollerar försäljningen

Miljöbalken och Läkemedelsverkets föreskrifter reglerar vad som gäller för kosmetika och hygienprodukter. Den som tillverkar, importerar eller saluför produkten ansvarar för att den är märkt på rätt sätt.

Läkemedelsverket tillsammans med Miljösamverkan övervakar tillverkare och importörer. Dessutom kontrollerar vi de produkter som finns ute till försäljning i butikerna.