Hygienråd
Livsmedelsverket ger några råd om hygien i det egna köket
- Tvätta alltid händerna efter toalettbesök samt före och efter matlagning.
- Se till att livsmedlen upphettas ordentligt, då köttsaften är genomskinlig är maten klar.
- Använd olika skärbrädor för olika livsmedelstyper.
- Rengör disktrasan ofta.
- Smaka inte på rå köttfärs, och ge bara välstekta köttfärsprodukter till små barn.
- Undvik opastöriserad mjölk, om den inte hettats upp innan förtäring.
- Skölj frukt och grönsaker väl. Man kan inte tvätta bort alla bakterier men minska mängden avsevärt.
- Tänk på att bakterier förökar sig fort i sommarvärmen. Ta med kylväska med kylklampar då du handlar eller se till att snabbt komma hem från livsmedelsaffären.
- Vid grillning tänk på att inte använda samma tallrik eller bestick som du använde till det råa köttet.
Här följer några andra råd som inte är förknippade med mathantering i köket:
- Det är direkt olämpligt att bada nära eller bland betande djur. EHEC-bakterien kan finnas i djurens avföring som kan komma ut i vattnet.
- Besök gärna djuren på landet och i djurparkerna, men tvätta händerna noga efteråt.
- Ha inte picknick i kohagen! (Kor kan vara bärare av EHEC-bakterien.) Det finns så många andra trevliga ställen.