Solens strålar innehåller ultraviolett ljus som hjälper kroppen att bilda D-vitamin, ett vitamin som är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och fosfor. Det är därför hälsosamt att vistas i solen men i alltför stora mängder kan strålningen leda till brännskador, nedsatt immunförsvar, att huden åldras i förtid och i värsta fall hudcancer (malignt melanom och skivepitelcancer). I Västra Götalands län inträffar cirka 750 fall av malignt melanom och ca 1200 fall av "tumör i huden, ej malingt melanom" varje år. De flesta av cancerfallen beror på UV-strålning.
Barn är känsliga för strålning
Barn är särskilt känsliga för strålning eftersom de har tunnare hud än vuxna och därför bränner sig lättare. Därför är det bra att planera lekparker så att barnen leker i skugga när solen står som högst på himlen. Strålsäkerhetsmyndigheten har givit ut en broschyr om hur lekplatser kan anpassas för att minska solinstrålningen på barnen.
Så här kan du skydda dig
För att skydda dig eller dina barn mot skadlig strålning kan det vara bra att följa Strålsäkerhetsmyndighetens råd:
- Skydda dig med kläder, hatt med brätte och solglasögon.
- Använd solskyddskräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.
- Var extra försiktig när det är snö (snö reflekterar solljuset), på höga höjder, vid ekvatorn samt mitt på dagen (solen är som starkast mellan klockan 11 och 15). Om din skugga är kortare än du själv står solen högt och är därmed extra stark.
Läs gärna mer på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.